Adó – Ki fizeti és mennyi? Lehetne kevesebb?

ÁFA

Vásárlás esetén személygépkocsiknál az áfa nem visszaigényelhető. A nyílt végű lízing esetén szolgáltatásnyújtásról van szó, ezért az áfa fizetési kötelezettség az egyes részletek megfizetésekor keletkezik, ami a céges használat arányában visszaigényelhető. A Farmago Kft. által kínált flottakezelési konstrukció esetén a bérleti díj áfája az üzleti célú használat arányában visszaigényelhető.

Cégautóadó

A cégautóadót minden céges autót érint. Az adó alanya az autó tulajdonosa, lízingelés, tartós bérlet esetén az autó üzembentartója.

A cégautóadó negyedévente befizetendő összegét két tényező határozza meg, az autó kw-ban megadott teljesítménye és a környezetvédelmi besorolás.

A gépjárműadó levonható a fizetendő cégautóadóból, így gyakorlatilag a gépjárműadó nem jelent plusz terhet.

Az általunk kínált flottakezelési konstrukcióban a gépjármű üzembentartója a Farmago Kft. A gépjármű- és cégautóadó megfizetése az üzembentartó felelőssége. A Farmago Kft. a megfizetett gépjárműadót levonja a fizetendő cégautóadóból, így már csak a csökkentett adó összege szerepel a havidíjban.

Adózási előnyök

  • a bérbeadó visszaigényelheti a bérbe adott gépjármű áfá-ját
  • a gépjármű maradványértékére eső áfá-t a használtautót vásároló fizeti (majd) meg
  • a bérleti díj a nettó beszerzési ár alapján kerül meghatározásra
  • a bérbevevő az üzleti használat arányában visszaigényelheti a bérleti díj áfá-ját, így akár teljes mértékben áfa-mentesen lehet cégautóhoz jutni
  • nem csak a szervizköltségek, hanem a bérleti díjba foglalt egyéb szolgáltatások áfá-ja is visszaigényelhető